Hatha Yogales

De lessen zijn rustig, toegankelijk en gericht op ontspanning en balans.
Ze zijn in het bijzonder geschikt voor mensen die een druk leven leiden, moeite hebben met ontspannen, stressklachten ervaren, vermoeid zijn of slecht slapen.

De hele moeilijke houdingen, waar yoga ook om bekend staat doe ik niet. Het is juist leuk als je de oefeningen goed kan uitvoeren zonder iets te forceren.

Ik wil je graag leren voelen wat jouw lichaam je vertelt waardoor je een houding kan aannemen die bij jouw lichaam past. Op deze manier kan iedereen mee doen.

Hoe ziet een Hatha yogales eruit:


De les start met een korte zitmeditatie van ongeveer 5 minuten waarbij we de aandacht richten op de ademhaling. Hierdoor komt het lichaam langzaam tot rust.

Daarna wordt het lichaam voorzichtig losgemaakt met behulp van de ‘joins and glands’ oefeningen uit de Himalaya Yoga Meditatie Traditie.

Iedere les bestaat uit deze vaste onderdelen:

1/ Staande houdingen vormen de basis van de yogasessie. Ze versterken de benen en de rug en verbeteren de houding en de balans. Ze bevorderen het bewustzijn van het lichaam en bouwen zelfvertrouwen en eigenwaarde op.

2/ Zittende houdingen Kalmeren van het lichaam. Ze stimuleren de ruggengraat recht te blijven en verbeteren souplesse van heupen, knieën en enkels.

3/ Buigingen voorover zijn zeer kalmerend. Ze helpen om je gedachten stil te krijgen en moedigen je aan om je te concentreren op je innerlijk. Ze bieden een goede rekoefening voor de achterkant, met namen voor de hamstrings.

4/ Buigingen achterover geven nieuwe kracht. Ze rekken de ruggengraat en openen de borstkas, bevorderen een goede ademhaling en een goed gevoel van vitaliteit. Ze helpen ook om het abdomen (onderlijf) en de inwendige organen te versterken.

5/ Draai bewegingen verbeteren de flexibiliteit en de centrering van de ruggengraat. Ze hebben een energie verlenend effect en ‘knijpen’ flink in de inwendige organen, waardoor de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen worden gestimuleerd.

6/ Omgekeerde houdingen zorgen ervoor dat het bloed naar de hersenen stroomt waardoor het hart kan rusten. Ze zijn zowel ontspannend als verjongend.

7/ Liggende houdingen rekken het abdomen, de heupen en de ruggengraat. Ze kunnen ontspannend of versterkend zijn, afhankelijk van de pose.

Het is belangrijk om in alle rust naar een houding toe te bewegen en in een houding te zijn, zodat je kan voelen waar spanning zit. Door met zachtheid naar de spanning toe te ademen ontstaat er ruimte. Na het uitvoeren van een yogahouding heb je alle tijd en rust om te voelen hoe de spanning weer wegtrekt. Je voelt hoe je ademhaling en lichaam weer kalm en rustig worden.

De Hatha yogales duurt 75 minuten en eindigt met een rustgevende eindontspanning.