Stoelyoga

Stoelyoga is in veel landen populair maar het is nog niet zo bekend in Nederland. Het is de meest laagdrempelige vorm van yoga waarbij alles gebeurt op en rond de stoel. Sommige oefeningen voer je zittend uit en bij staande houdingen gebruik je de stoel als ondersteuning. Deze vorm van yoga is voor iedereen, en vooral een uitkomst voor ouderen en mensen met een fysieke beperking.

Hoe is stoelyoga ontstaan?

Stoelyoga is min of meer ‘vanzelf’ ontstaan. Wanneer een houding op de yoga mat te zwaar of te moeilijk werd dan pakten de yogadocenten er een stoel bij. Op deze manier kan iedereen de yogaoefening uitvoeren. In de jaren zeventig startte de Duitse yogadocente Erika Hammerström als eerste met het geven van volledige stoelyoga lessen. Zij heeft de bestaande Hatha yoga houdingen aangepast en zelfs nieuwe ontwikkeld.

Hoe ziet een stoelyoga les van 60 minuten eruit:

De les start met een korte, ontspannende zitmeditatie waarbij we de aandacht richten op de ademhaling. Hierdoor komt het lichaam tot rust. Dan volgen kleine, subtiele oefeningen die bijzonder veel effect hebben zoals het masseren van het hoofd, handen en voeten. Daarna wordt het   lichaam voorzichtig losgemaakt met behulp van rek- en strekoefeningen. Vervolgens komen er yogaoefeningen aan bod die ‘van de mat naar de stoel’ zijn vertaald. De les wordt afgesloten met een welverdiende ontspanning. Aangezien de ademhaling de basis is om te kunnen ontspannen, ligt hier de focus op. Afwisselend eindigt de les met een bodyscan, een visualisatie oefening of luisteren we naar mooie rustgevende muziek.

Na de eindontspanning drinken we gezellig een kopje thee met elkaar.

Ten slotte 5 voordelen over bewegen:

1/ Bewegen bevordert mentaal welbevinden
Iedereen weet dat bewegen goed is voor mensen: het activeert de lichamelijke én de mentale processen. Het zorgt voor meer energie en het geeft je eveneens de kans er eens op uit te gaan. Ouderen kunnen vaker hun zelfstandigheid behouden door meer in beweging te blijven.

2/ Bewegen voorkomt vallen
Ouderen die in beweging blijven, vallen minder vaak dan ouderen die niet of nauwelijks bewegen. Beweging zorgt ervoor dat de motoriek verbetert en dat de spieren en gewrichten soepeler blijven.

3/ Bewegen helpt tegen depressieve klachten
Door beweging voel je je beter. Je slaapt beter en je krijgt meer eetlust. Andersom zorgt inactiviteit voor een minder goede conditie, waardoor gevoelens van lusteloosheid en isolement sterker worden.

4/ Bewegen en dementie
Bewegen is goed voor mensen met dementie. Veel onderzoeken hebben dit al aangetoond. Door te bewegen verbetert de doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar alle delen van het lichaam wordt gestuurd. Als je beweegt breng je ook de hersenen in beweging.
Dit kan de dementie niet stoppen maar wel vertragen.

5/ Bewegen en eenzaamheid
Gezamenlijk bewegen heeft een positief effect op de beleving van eenzaamheid bij ouderen. Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen die bewegen minder eenzaam zijn.

Conclusie:

Stoelyoga is een fijne en ontspannende sport die ervoor zorgt dat jij jezelf zolang mogelijk en zo soepel mogelijk kan blijven bewegen. Samen met anderen is bewegen nog leuker. Gun jezelf een wekelijkse stoelyoga les en (her) ontdek jouw lichaamsgrenzen. Je zult jezelf verrassen!

Iedere dinsdagmorgen ben je van harte welkom in MC Alkemade:

Dinsdagmorgen:      

MC Alkemade                                                                                                               09.00 – 10.00 uur