Wat is Hatha Yoga?

Hatha is een woord uit het Sanskriet, een oude taal uit India.
De betekenis van Hatha yoga is Ha = zon en Tha = maan. Yoga = vereniging.

Met Hatha yoga zoeken we balans tussen de energie van de actie (zon) en de energie van de vertraging (maan). Het verwijst naar de balans tussen tegengestelden.  Een tegenstelling zoals in yin en yang.
Yin is de vrouwelijke energie, de rechterkant van je hersenen en de linkerkant van je lichaam. Yang is de mannelijke energie, de linkerkant van je hersenen en de rechterkant van je lichaam. Het gaat om de vereniging van de tegenpolen in jezelf. De juiste balans vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen en tussen de buitenwereld en jezelf.

De hatha yogalessen bestaan uit lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en korte momenten van stilte. Soms is de les iets rustiger, meer yin en soms wat krachtiger, meer yang. Het is de kunst om met je aandacht bij jezelf te zijn en de strekking te vinden die bij jou past. Hierdoor zal de balans in je lichaam herstellen en kom je dichter bij je echte zelf.

Tijdens het beoefenen van de lichaams- en ademhalingsoefeningen kan je observeren wat er in je lichaam gebeurd. Je traint jezelf als het ware om lichaam en geest samen te brengen door bewust je adem te volgen. Hierdoor ervaar je ruimte en kan je onnodige spanningen loslaten waardoor meer rust ontstaat.

Wanneer je ook naast de yoga mat bewust blijft van je ademhaling helpt dit je om in contact te blijven met jezelf. Je krijgt weer ‘feeling’ met jezelf waardoor je beter kan omgaan met alles wat op je levenspad komt. Je leert je eigen grenzen kennen en zal er daarom minder snel overheen gaan. 

Het leven wordt makkelijker want je bent meer in BALANS!